İş Sözlüğü

Gün içerisinde, kah toplantılarda, kah günlük yaşamımızda birçok “İngilizce” veya “Türkçe” iş ile ilgili terimler duyuyoruz. Bazen o kadar çok duyuyoruz ki, anlamını bildiğimizi düşünüyoruz. Bazen ise hemen Google’a soruyoruz. Ben de burada, elimden geldiğince, “terimleri” kısa cümleler anlatmak, varsa örneklerini paylaşmak veya detay bilgiler için sizleri yönlendirmek için elimden geleni yapacağım.

Listede bulamayıp, merak ettiklerinizi sorarsanız buraya eklemeye çalışırım.

A

B

Blogger: Blog yazan insan. Pazarlama planlarında, çokça yer bulan blogger’lar, internetin fikir öncüleri olarak da kabul ediliyor. Bu sebeple, özellikle iyi trafik çeken blog websitesilerine ulaşmak ve kendileri hakkında yazı yazdırmak, markalar için oldukça önemli.

C

Ç

D

E

Experiential Marketing: Deneyimsel Pazarlama. Bu teknik ile tüketici/müşterinin, ürün veya hizmetinizi deneyimlemesini sağlayarak, pazarlama aktivitenizi gerçekleştiriyorsunuz. Açıkçası, ürününüz iyiyse, pazarlamadaki en etkili yollardan birisi bu. Amma velakin, ürününüz vasat ise, deneyimlenmesini pek istemeyebilirsiniz. :)

F

G

H

I

J

K

L

Lead Generation: Potansiyel müşteriyi bulmak, yaratmak. Genellikle, potansiyel olarak düşündüğünüz bir müşteri topluluğundan asıl ilgili ve satın almayı gerçekleştirebilecek müşterileri bulabilmek. Doğru yapıldığında tadından yenmez.

Loyalty: Bağlılık/ sadakat. İş dünyasında bu sadakat, tüketicinin/müşterinin sadece ve sadece sizin markanızı kullanmasıdır. Bu oranı artırmak için bizler türlü türlü fikirlerle taklalar atıyoruz. Gitmeyin, bırakmayın bizleri.

M

Marketing: Marketlerle, bakkallarla alakası olmayan bir sözcük salt olarak “Pazarlama” demektir. Pazarlama, “satış” demek değildir. Önce “pazarlama” yapılır sonra “satış” gerçekleşir. Kısacası, Satış ve Pazarlama Başkanlıkları olmaz, hatalıdır. Pazarlama ve Satış Başkanlıkları olmalıdır. Firmaların bile anlayamadığı bu düzeni, varsın sen anlama okuyucu.

N

Newsletter: E-bülten veya elektronik bülten. Özellikle markaların, üyelerine/ kayıtlı müşterilerine belirli periyotlarda kendileri hakkında bilgi verdikleri e-posta silsilesi.

O

Opinion Leader Marketing: Herhangi bir konuyu (örneğin; araba lastiği, bebek bezi vb.) sahiplenmek ve tüketicileri/müşterileri markanıza yönlendirebilmek için, konu hakkında sözü dinlenen ve ilgi çekici bir networkü olan fikir önderlerini bulup, onlarla aktivite, kampanya vb. yapılmasına denir.

Ö

P

Party: Çokça sözleşmelerde karşılaştığımız bu sözcük, sanılanın aksine “parti” değil, taraflar anlamını içeriyor.

Q

R

Reward: Direkt karşılığı ödül fakat iş dünyasına geldiğimizde, tüketiciyi ödüllendirme, veya çalışanı ödüllendirme olarak da çokça kullanılır.

S

SEO: Search Engine Optimization. İnternet çıkıp da mertliğin tamamen bozulduğunun bir kanıtı. Arama motorlarında sahiplendiğiniz konular aratıldığında, sizin websitesinizin/blogunuzun çıkması için özellikle optimizasyon yapılması. İyi bir elden çıkarsa, çok faydalı olabilir.

Social Graph: İnternet kullanıcılarının kişisel ilişkilerini gösteren grafiklere denir. Bunu context içerisinde kullandığınızda ise, bir kullanıcının/tüketicinin/müşterinin, sosyal medya hesaplarındaki durumundan söz etmiş olursunuz.

Ş

T

U

Ü

V

W

X

Y

Z

1 thoughts on “İş Sözlüğü

Yorum bırakın