Diktatörlük

Diktatörlüğün kelime anlamı nedir?
TDK’ya göre, “Egemen ve mutlak siyasi bir gücün, bir veya birçok kişinin oluşturduğu bir yürütme organınca, denetimsiz olarak yürütüldüğü siyasi düzen.”

Diktatör kimdir?
TDK’ya göre, “Bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış bulunan kimse.”

Siyasi olarak baktığımızda bu şekilde fakat unutmamak gerekir ki diktatörlük sadece siyasi değil, ticari olarak da gerçekleşebilmektedir.

Şu kelimelere de bakalım.

Kurumsal nedir?
TDK’ya göre, “Değişik birim ve fonksiyonlarıyla bir kurumun niteliklerine tam anlamıyla sahip olan”

Kurumları belirli bir amaca hizmet ederek ticari bir kazanç amacı olan firmalar olarak düşünebiliriz. Çalışanları yöneten vizyon ve misyondur. Bu sebeptendir ki bir kurumun vizyonu ve misyonu yok ise o firma yok olmaya mahkumdur.

Diktatörlüğün etkili olduğu kurumlarda ise belirli bir amacın peşinden gitmek yerine baştaki kişinin, patronun istekleri ve arzularının peşinden gidilir. Aslında kurumun ticari amacı ve kazancından çok, o kişinin amacı ve kazancı önem kazanır.

Bu, ilk başta çalışanların işini kolaylaştırsa ve üstlerindeki yükü/vicdani yükü azaltsa da, zaman geçtikçe psikolojileri bozulmaya ve yetersizliklerde boğulmaya başlanır.

Ülkemiz hep ast üst ilişkisini benimsemiş ve kurumsallığa baştan aşağı çok uzak olduğu için, diktatörlük rejimi ile yönetilen patron şirketleri çokça bulunmaktadır. Kasa patronundur, kurallar patronun isteğine göre şekillenir ve haklar/özgürlükler patrona göre belirlenir. Genel bir amaca göre hareket edilmez. Böylelikle ya çalışanlar koyunlaşmaya başlar ve düzeni bu şekilde kabul ederler ya da isyan edip şirketin çöküşünü hazırlarlar.

Unutmamak gerekir ki şirketi oluşturan o şirketin sahibi ya da yöneticisi değil, şirketin orta ve alt kademesi olan çalışanlardır. Bir kültür, çalışanlar isterse ve inanırsa oturur.

Eğer bir hizmet verenseniz şimdi söyleyeceklerim size tanıdık gelecek. Bir işi yaparsınız, teslim edersiniz ve sırf patronun aklına yatmadığı için doğru olan iş binlerce kez revizyona uğrar ve asıl karar vermesi gereken orta kademe etkisiz eleman olarak sadece sekreterya işi yapar.

Diktatörlük bakış açısı değişmediği sürece kurumlar yıkılmaya mahkumdur. Zira elbet gururuna yediremeyen ve bu işte bir gariplik olduğunu düşünen çalışan baş kaldıracaktır.

20130616-214752.jpg

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s