Ne yaparsak yapalım, iş dünyasında tek bir amacımız var: kar yapmak, daha çok karlı olabilmek. Yaptığımız tüm pazarlama aktiviteleri, bütçe hesaplamaları ve müşteri memnuniyeti bunun için. Fakat ürünlerimizi satın alanlar çoğu zaman marka olduğumuzu ve kar amacında olduğumuzu unutmak ve arada bir insani yaklaşımlarda da bulunabileceğimizi görmek istiyor -ürünümüzle tamı tamına zıt mesajlar içerse bile.
Markalar bunu sosyal sorumluluk projeleri adı altında yapıyorlar. Genellikle, kendi ürünlerini veya vizyonlarını konunun içerisine enjekte ederek “daha büyük” bir sebebe destek veriyorlar. Ne var ki durum hep de bu şekilde ilerlemiyor. Yeni trend, sattığınız ürünün dünyada yarattığı etkiyi de eleştirebilen ve bunlara karşı uyaran sorumluluklar gerçekleştiren bir tutum içeriyor.
Bunun gibi iki başarılı örnek vereceğim.
Birincisi bu işi en başarılı yapan Dove.
Dove Onslaught Projesi
Hepimiz ünlü Dove Real Beauty Sketches Projesini duymuş -en azından izlemişizdir. Onslaught videosu, Beauty Sketches’ten daha önce hazırlanmış fakat Dove’un tutumunu tamamen destekleyen bir proje.
Videoda dikkat çeken cümle “Güzellik endüstrisi çocuğunuzla konuşmadan önce siz konuşun.” Dove markası tüm güzellik endüstrisini temsil etmiyor olsa da ürünleriyle, daha güzel, daha yumuşak, daha genç sözlerini veriyor. Yani bu sektörün bir parçası. Buna inat, gelecekteki müşterilerinin bilinçli olması için elinden geleni yapıyor.
Neden?
Öncelikle bir konuyu sahipleniyor: yine yeniden Doğal Güzellik konusunu. Ve insanlara kendileriyle barışık olmalarını isteyen bir mesaj gönderiyor. İlk bakışta ürünlerinin satışına zıt bir yaklaşım gibi görünse de bu tutum müşteriye “samimiyet”, “güven” ve “sevgi” duygularını aşılıyor. Kendimizi yalnız hissettiğimiz bu dünyada, bizler için konuşan ve bizi kollayan bir marka görmek rahatlatıcı. Emin olalım ki, bu rahatlık satın alma isteğimizi tetiklemektedir.
S-oil Here Balonları
S-oil Güney Kore’deki biz petrol şirketi. Türkiye’deki Opet gibi de düşünebiliriz.
Güney Kore’deki araç adedi ve bu sebeple oluşan park sorununa dikkat çeken S-oil, ortaya çıkan gereksiz petrol israfına dikkat çekip buna basit bir çözüm bulmaya çalışmış. Dove gibi sadece mesaj vermenin yanında ayrıca basit ve uygulanabilir bir aksiyon da almış. Her ne kadar bunun anlamı daha az benzin satmak olsa da “daha büyül birşeye” hizmet etmek için bu mesajı vermişler. Video, müşteride “saygı” ve “minnettarlık” uyandırıyor ve tabii ki de satış arttırıcı etkisinden tekrar bahsetmiyorum.
Sonuç olarak, başlıktaki sorumun cevabına gelirsek, hayır, amaç sadece karlılık olmamalı. Kurumlar, etki alanları sebebiyle, aynı sanatçılar, politikacılar gibi topluma sorumludurlar. Her adımları sadece para endeksli olduğunda hem kendilerine hem de alıcılarına haksızlık etmiş olurlar. Unutulmamalıdır ki ellerindeki gücü doğru kullanmayıp şimdiyi sömürdüklerinde, ekonomi zarar görür ve onları satın alacak müşteri de kalmayacaktır.