Bi’log Arası: Hasan Yaşar

Uzun aradan sonra, Bi’log Arası ile yine karşınızdayım. Bu haftaki konuğum teknoloji ve internet dünyasında başarılı ve gençlere örnek olan bir isim var; Hasan Yaşar. Kendisine tecrübe ve fikirlerini paylaştığı için çok teşekkür ediyorum!
hasan2

İpek Alkan: Kendinden biraz bahseder misin?

Hasan Yaşar: 1980 Konya doğumluyum, ilköğretim ve listeyi Konya’da tamamladıktan sonra üniversite için İstanbul’a geldim. İstanbul Kültür Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Üniversitede okurken kendi işimi kurarak ticari hayatıma başladım. Şu anda İmza İnternet Teknolojileri isminde bir firmam var.
İpek Alkan: İmza İnternet Teknolojileri’nin bünyesinde farklı şirketler bulunuyor. Bunlar hangileri?
Hasan Yaşar: Aslında şirket içerisinde farklı projeler şeklinde ilerliyoruz. Yapıları bir birinden ayrı gözükse bile arka planda aynı yapı üzerinde yürüyor. Şu anda indir.com ve oyna.com üzerine yoğunlaşmış durumdayız.
İpek Alkan: İmza Teknolojileri olarak pazarda birçok ürününüz bulunuyor. Pazara baktığınızda, tüm bu ürünlerin ortaklaşa vermeye çalıştığı bir mesaj var mı?
Hasan Yaşar: Şu anda mevcut işlerimizi belli bir düzende büyütmeye çalışıyoruz. Yaptığımız işlerde ortak bir hedef kitlemiz var; “teknolojiyle arası iyi olan gençler”. Aslında oldukça geniş bir hedef kitleye hitap ediyoruz. Projelerimizde dikkat ettiğimiz bir diğer husus ise birbirini destekleyecek işler olması. Böylelikle birini büyüttüğümüz zaman, diğer işlerimizde onunla birlikte büyümeye başlıyor.
İpek Alkan: Şirketçe ve kişisel olarak bundan sonraki amacınız nedir?
Hasan Yaşar: Şirket olarak yaklaşık 3 yıl önce kurulduk. Bu süreç projelerin kurulması ve belli bir aşamaya gelmesiyle geçti. Bundan sonra şirketi hızlı büyüme evresine sokmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle şu anda tüm projelerimizi yeniden revize ediyoruz. Kurduğumuz ekibi buna göre yapılandırdık.
Kişisel olarak ise mümkün olduğumca paylaşımcı olarak bu işlere yeni başlayan kişilere yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu nedenle www.hasanyasar.comisminde bir blog açtım, burada tecrübeleri aktarmaya çalışıyorum. Geçtiğim yollardan geçerken onlarda aynı hataları yapmasınlar, daha hızlı yol alabilsinler diye çabalıyorum. Bunun dışında üniversitelerden gelen konuşma taleplerini mümkün olduğunca geri çevirmemeye çalışıyorum.
İpek Alkan: Dijital Dünyanın yeterlilikleri konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce, Türkiye, potansiyel arz ediyor mu?
Hasan Yaşar: Dijital Dünya her gün yeniliklerin olduğu bir yer. İnsan bazen gelişmeleri takip etmekte güçlük çekiyor. Türkiye her zaman için genç nüfusuyla büyük bir potansiyel arz ediyor. Son yıllarda özellikle mobil teknolojilerin gelişmesiyle, bu alanda Türkiye için ciddi fırsatların olduğuna inanıyorum. Şu anda tek eksiğimiz fırsatları değerlendirebilmek için yeterli kalifiye kişi sayısının azlığı. Üniversiteden mezun olmak artık tek başına yeterli değil. Hangi bölüm olursa olsun mezun olduğu konuda bilgi birikimini artırmak gerekiyor. Üniversitede temeller atılıyor, bunun üzerine taşları örmesi gereken, binayı yapması gereken kişinin kendisi. Bu sebeple hem üniversitede okurken, hem de üniversiteden sonra sürekli olarak kendimizi geliştirmek için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Şu anda Türkiye’de hem işsizlik sorunu var, hem de nitelikli eleman bulamama sorunu. Bu ikisini ortak bir noktada buluşturduğumuz zaman ülke olarak çok farklı noktalarda olabiliriz.
İpek Alkan: Sektörde 15-20 sene sonra “normal” gözle bakacağımız gelişmeler var mı? Bizi neler bekliyor?
Hasan Yaşar: Bu sorunun cevabını verebilmek için 15-20 yıl öncesini düşünmeye çalışıyorum. Henüz cep telefonları yok, akıllı cihazlar hayatımıza girmemiş. Şu anda ise artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Onlar olmadan bir yaşam düşünemiyoruz. Gelecekte şu anda kullandığımız cihazların bir çoğunun evrim geçireceğini ve birleşeceğini düşünüyorum. Hologram teknolojisiyle görüşmeler uzaktan karşılıklı yapılacak, uçan araba prototipleri şimdiden çıkmaya başladı 15-20 yıl sonra büyük ihtimalle mevcut arabaların yerini alacak, kullandığımız cihazlar çok daha akıllı hale gelecek, kişisel asistanlarımız olacak. Şu anda telefonlarda ilk hallerini gördüğümüz asistanlar hayatımızın her anını kaplayacak.
İpek Alkan: Dijital dünyada kariyer yapmayı düşünenlere ne gibi önerilerde bulunursunuz?
Hasan Yaşar: Dijital dünyada çok fazla fırsat ve açık var. Kariyer yapmayı düşünenler mutlaka kendini geliştirsinler. Her anlamda bilgi birikimin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu alanda kariyer yapmak isteyen öğrenciler, öğrencilik yıllarını staj yaparak, kulüp faaliyetlerine katılarak, kitap okuyarak, araştırarak geçirsinler. Dersler önemli ama akademik kariyer yapmayacaksanız kimse size diploma notunuzu sormuyor.
Röportaj için teşekkür ederim.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s