Facebook hem timeline’da hem de mobil aplikasyonlarında dizayn değişikliğine gideceğinin sinyalini verdi.
Daha bugün, medyaya 07 Mart saat 10:00’da “News Feed”lerde yaptıği değişikliği anons etmek için davetiye gönderen Facebook, bir yandan da Yeni Zelanda’da yenilenen timeline’ını test ediyor.
Aşağıdaki linkte yeni Facebook’un fotoğraflarını bulabilirsiniz.
Linkteki yapılan yorumlara bakılırsa Facebook bu versiyonu yaklaşık 1 yıldır deniyor fakat nedense daha şimdi şimdi bu konuyla alakalı yazılar yazılmaya başlandı. Bunun iki sebebi olabilir:
– Facebook testini bitirdi ve artık roll-out yapmaya hazır. Tüm dünyayı bu değişime hazırlamaya çalışıyor.
– Haber siteleri gerçekten Facebook’un hızına ayak uyduramıyor.
Ben ilk seçenekten yana hakkımı kullanıyorum.
Bir diğeri de, mobil değişiklikler… Mobil aplikasyonundaki değişiklikle alakalı kesin bir kanıt olmasa dahi bazı beklentiler mevcut. Google+ ve Flipboard gibi daha mobil canlısı bir revizyonun olacağı söyleniyor.
07 Mar’taki medya davetiyesinin iç yüzü
Peki, Facebook bu değişiklikleri niye yapıyor? Hatta en son Mayıs 2012’de revize ettiği mobil uygulamasını tekrar neden değiştiriyor?
Şöyle açıklayayım. Facebook hayatımızdaki en önemli platformlardan birisi haline geldi. Bazımız yaklaşık 7 senedir bu siteyi kullanıyor. Artık bir sosyal paylaşım ağından daha çok bir blog, kütük kıvamına geldi. Kısacası, hepimizin alışkanlığı oldu. Alışkanlıklardaki en büyük tehlike, onun varlığını ve önemini unutmaya başlamanızdır. Alışıksınızdır, kopamayacağınızı sanırsınız fakat bir yandan da monotonlaşmaya başlar. İşte bu sebeple Facebook monotonlaşmaktan kaçmaya ve hep yeni bir yüzle kullanıcının karşısına çıkmaya çalışıyor. Şu ana kadarki dizayn revizyonlarının hiçbirinde insanları memnun edememiş olsa da kendisi hakkında konuşturtmayı ve kendisini hatırlatmayı başarıyor.
Öte yandan, mobil uygulamasında revizyona gerçekten de ihtiyacı olduğu bir gerçekti. 1990 yılının dizaynı ve konseptini kullanıyor gibiydi. Hantal ve görsele gerektiği kadar önem vermiyordu. Kullanıcının bu değişiklikten memnun olacağını düşünüyorum.
Fakat tüm bu değişiklikler Facebook’u sonsuz vazgeçilmez bir site haline getirir mi?
Yeni neslin daha yaratıcılık kokan ve kullanımı daha kolay olan platformları tercih ettiğini görüyoruz. Bunların başında da Instagram ve Twitter geliyor. Mevcut kullanıcıların ise büyük çoğunluğu (bir makalede %70 olarak yazıyordu) Facebook’un yeni gizlilik ve paylaşım değişikliklerinden ötürü hesaplarını dondurmaya başladılar. Ayrıca. Facebook App developer’larda Facebook’un, habersiz bir şekilde tüm kurallarını değiştirmesinden yakınıyorlar.
Kısacası, Facebook’un dizayn değişikliğinden çok müşterisini dinleyip, kafa yapısını değiştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Unutmamalı ki, bir zamanların kralı MSN Messenger şimdi çöplükte!