Şu zamana kadar herhangi bir arkadaşınız vefat ettiyse bundan 8-9 sene öncesinden farklı birşeyi yapıyorsunuz. Arkadaşınızın sosyal medya hesaplarından üzüntünüzü paylaşıyor, vefatı ile alakalı düşüncelerinizi yazıyorsunuz. Paylaşmakla kalmıyorsunuz, fotoğraflarını etiketliyorsunuz, diğer arkadaşlarınızla ağlaşıyorsunuz. Hatta yetmiyor, cenazesine davetiye gönderiyorsunuz. Kısacası, şu dünyanın en gerçek konusu ölümü, sanal gerçekliğinizde yaşıyorsunuz.
Tüm bunlar olurken, arkadaşınızın ailesi de hesabı dondurmak veya gelen mesajlara cevap verebilmek için ilgili hesapların şifrelerini öğrenmek için platformlarla savaşıp duruyor. Hatta bu çok ciddi bir konu haline geliyor ve platformların bilgileri vermesi için destek kampanyaları bile başlatılıyor.
Facebook gibi platformlar bu gibi bilgileri vermek istemedikleri için -sanırım özel bilgi kapsamında olduğu için- konu karşısında gayet sert duruyorlar.
Geçtiğimiz haftalarda Levent Erden’in programında da bu konuya değinilmişti. Öldükten sonra hesaplarınız mirasınız olarak kabul edilmeli miydi? Yasal sürece dahil edilmeli miydi?
Bu konu hem çok hassas hem de iki uçlu bir değnek. Niye?
Öncelikle, ölen kişinin bilgilerinin paylaşılıp paylaşılmaması konusundaki kararını platform bilmiyor. Bu sebeple saygıyla yaklaşıp, “kullanıcısını” koruyor.
Öte yandan, vefat eden kimsenin ailesinin ölen evlatlarını/kardeşlerini hala sosyal medyada yaşar konumda görmek rahatsız ediyor. Ne de olsa sosyal medya tamamen gerçek olmaya başladı.
Bu durumları doğru yönetmek konusunda Facebook pek de başarılı sayılmaz. Yakın zamanda oğlu ölen bir annenin, oğlunun bilgilerine ulaşamaması konusundaki haberlerle ortalık sallanmıştı.
Google için ise artık aynı şeyi söyleyemeyiz. İnternet devi, Inactive Account Manager adlı bir servisi vermeye başladı. Bu servise göre, belirleyeceğiniz bir süre boyunca hesaplarınızı kullanmaz iseniz bilgilerinizin paylaşılmasını istediğiniz güvenilir kişilerin bilgilerini Google ile paylaşabiliyorsunuz. Hatta ne kadar süre sonra hesaplarınızın dondurulmasını istediğinize de siz karar verebiliyorsunuz. Yani bir nevi dijital miras yönetimi yapıyorsunuz.
Bu özellik içimizi rahatlattı mı yoksa daha da mı gerdi bilemiyorum fakat bu tip konuları daha çok tartışacağa benziyoruz.