Apple’ın düşüşü

Apple’ın en büyük özelliği nedir diye sorsalar, ilk olarak kullanıcı dostu olması derdim. Yani, Apple’ın başarısının en büyük nedeni geliştiriyor olduğu cihazlarda, aplikasyonlarda her zaman kullanıcısını düşünerek hareket etmesi. Peki, Apple bunu her türden “kullanıcısı” için becerebiliyor mu?

İki çeşit kullanıcı vardır:
– Son kullanıcı: B2C
– Ara kullanıcı/ iş ortağı: B2B

B2C kullanıcıları tahmin etmek çok kolay. Ayşe Teyze’den Emre Bey’e kadar herkes.
B2B kullanıcılar ise Apple için aplikasyonlar, programcıklar geliştirenler. Yani, Apple’ın bu cennet dünyasını asıl yaratan kamera arkası kişiler/ kurumlar.

Başta da söylediğim gibi B2C kanadında Apple çok başarılı. Fakat, B2B kanalında işler bambaşka şekilde işliyor.

Öncelikle, Apple için bir aplikasyon geliştirmek isterseniz yapmanız gerekenleri şöyle sıralayalım:

1) Bir Amerikan şirketi ve veritabanı şirketi olan Dun & Bradstreet’e isteseniz de istemeseniz de firmanızla alakalı tüm mahrem bilgileri vermek zorundasınız. Mahrem bilgilerin içerisinde sermaye değerlerinizden tutun, yönetim kurulu üyelerinizin ad-soyadına kadar herşey var. Kısacası Amerika’nın tüm dünyadaki firmaları fişlemesi için büyük bir olanak.

2) Mahrem bilgilerinizi alan Dun&Bradstreet sizi 1 hafta süreyle bekletir ve 8 haneli bir DUNS numarası verir.

3) DUNS numaranızla Apple Developer Program sitesine girersiniz ve başvurunuzu yaparsınız. Burada, Apple’ın D&B veritabanıyla eşleşmesi için 7-14 gün beklersiniz hatta bu şanslıysanız olan işleyiştir. Eğer ki Apple bazı bilgileri sistemine yanlış girdiyse, bunu da yapamazsınız. Apple’a epostalar gönderirsiniz, İrlanda telefonlarını ararsınız, derdinizi anlatırsınız da anlatırsınız.

Tüm bunlar peki bedava mı?
Hayır.

DUNS numarası almak 190TL+KDV. Apple’a başvurmak yıllık 100 $.

Sonra üstüne aplikasyonunuzun Apple tarafından kabul edilmesini beklersiniz.

Tüm bu proses işkence değildir de nedir? Ulaşacak insan yok, sorunu çözen sistem yok ve herşeyin üstüne zorla bilgilerinizi verdiğiniz 3. bir şirket var.

Apple, sektördeki gücünü kötüye kullanıyor ve buna dur diyebilecek bir şirket yok. Çünkü, B2C’den aldıkları güçleriyle, tekel durumlarını koruyup kendileriyle birlik içinde olmaya çalışanları hayattan bezdiriyorlar.

Bu böyle devam eder mi? Hiç sanmıyorum. Elbet her yükselişin bir düşüşü vardır.

20130428-234712.jpg

2 thoughts on “Apple’ın düşüşü

  1. İpek eline sağlık tüm süreci güzel özetlemişsin. Ancakkkkk sen mesleğin gereği bu sürecin tüketici açısından zorluklarını yansıtarak güvenlik gereklerini de bu denkleme eklemeden bir yargıya varmışsın.

    Oysa ki Apple’ın AppStore başarısının altında yatan en önemli faktör bu sürecin ta kendisi.

    Bu süreci eleştiren ve angarya gören Google kendi platformu olan Android cihazlara bulaşan ve kullanıcıların bilgilerini çalan bir çok uygulamadan sonra aynı süreci Google Play’de uygulayacağını ilan etti.

    Ben her iki platformda da ikişer cihaz kullanıyorum iPhone, iPad, Samsung S3, aPad. Apple ürünlerine gönül rahatlığıyla uygulama kurarken kendimi Android uygulamalarında o kadar da rahat hissetmiyorum.

    • Öncelikle yorum için çok teşekkürler. :) Güvenlik konusunda aynı fikirdeyim, fakat son kullanıcı ile geliştiriciyi çok da ayırmamak lazım. Zira, ben hem kullanıcı hem de geliştirici tarafındayım. Kullanıcı olarak marka bağlılığından ötürü Apple’ın dayatmalarına sessiz kalabiliyoruz. Ama geliştirici olarak ve yemekte tuzu olan taraftan bakınca bu dayatmaların akıldaki “kullanıcı dostu” Apple algısını zedelediğini düşnüyorum. Zira öncelikle D&B için bilgini verme zorunluluğu fecahat!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s