Tüm markaların kendilerine ait logoları, kullanacakları renklerin pantoneleri ve neyin nerede ve nasıl kullanılacağına dair hazırlanan brand guideline’ları bulunuyor. Markaların reklam ajansları brand guideline’a uygun görsel çalışmaları yapıyorlar.
Tüm bunların içinde markaların en çok önemsediği şey logoları ve logolarının rengi. Neden mi? Çünkü dünya üzerindeki insanların büyük bir kısmı fotografik hafızalarını (visual memory) kullanıyor. Bu sebeple bir marka olarak logonuzun kolay hatırlanır ve uygun renklerle olması hatırlanmanızı kolaylaştıracaktır. (Fotografik hafızanızın ne kadar iyi olduğunu anlamakniçin basit bir test -> Visual Memory Test)
Psikolojik olarak bu etkiyi bilen marka yaratıcıları da konuya merak salmış olacak ki çoğunlukla benzer hatlara ait marka logoları yaratmışlar. Çoğunlukla logolarda bold olarak yazılmış marka adı, maksimum 2-3 renk kombinasyonu ve yuvarlak köşeli karakterler ile karşılaşıyoruz.
Bir kişiye bir marka adı söylediğinizde, kişinin gözünün önüne ilk olarak markanın logosu geliyor. Fakat beyninizin hareketlerini dikkatlice izlerseniz, marka logosundan önce rengi geliyor. Örnek?
Nivea -> Mavi.
Coca-Cola -> Kırmızı.
Apple -> Beyaz.
Facebook -> Mavi.
Twitter -> Mavi.
Linkedin -> Mavi.
Wordpress -> Mavi.
İşte ben de böyle böyle kendi kendime düşünürken bir anda fark ettim ki sosyal medya markalarının neredeyse hepsi logolarında mavi rengi kullanmışlar. Acaba bir anlamı mı var diye düşündüm ve araştırdım.
Öncelikle maviyi tanıyalım. Yapılan araştırmalar, mavi renk, doğada sıkça rastlanan bir renk olduğu için insanların favori renginin mavi olduğunu ortaya çıkartmıştır.
Psikolojik etkisine bakıldığında, gökyüzü, deniz gibi şeyleri çağrıştırdığı için de rahatlatıcı bir etkisi vardır. Aynı zamanda özgürlüğü çağrıştırdığına dair de araştırmalar bulunmaktadır. Buna ek olarak da nedendir bilinmez mavi rengin iletişime yönlendirdiği ortaya çıkmıştır.
Ayrıca mavi ofislerde de en çok tercih edilen renktir. Üretici ve efektif olmayı teşvik ettiği söylenir.
Facebook logosunun mavi olmasının sebebi tüm bu anlattıklarımdan bağımsız gibi görünüyor. Mark Zuckerberg kırmızı ve yeşil renk körü olduğu için rahatça görebileceği renk olan maviyi seçmiştir.
Twitter ve diğerleri mi? Onlarla alakalı hiçbir hikaye yok. Benim düşüncem hepsinin Facebook’u örnek alarak ilerledikleri. Bir bilen varsa beri gelsin!
Mavi renk güven verir .. diye biliyorum yaptığım kartvizitlerde reklamlarda ilk çalışma örneği olarak maviyi denerim ve kabul görüp tutulması beğenilmesi ilginçtir..