Amerika’da okuduğumu ve çok kuralcı sistemlerini savunduğumu bilenler bu yazacaklarıma şaşıracaklardır. Fakat yazmam gerek. İş güç yapan insanlar olarak bu şımarıklığın farkında olduğumuzu tarihe geçmek istiyorum.
Şu anda hayatımızın her anını ele geçirmiş markaların %90’ı Amerikan. Örnek: Apple, Facebook, Google, Twitter vs vs vs. Hepsi, başlattıkları inovatif iş kollarının en iyisi ve vazgeçilmezleri. Hem fikir hem de işleyiş olarak inovatifler. Fikirler şu anda çok da etkileyici gelmese de, kabul etmek gerek ki Apple’ın iPod’u ilk çıktığında veya Facebook’un yaratığı dünyayı ilk gördüğümüzde hepimiz aptallaşmıştık. Adamlar yeni bir çağ yarattı. Kabul edelim.
Fakat gelin görün ki, bu başarı şımarıklığı da beraberinde getiriyor. Ne demek mi istiyorum? Şöyle anlatayım.
Online Pazarlama sektörünün kıyısından bile geçmiş olanlar bilirler. Facebook tam bir şımarık çocuk misali, kurallarını onu kullanan ajanslara ve hatta kullanıcılara haber vermeden değiştirir. Geçmişte yapılmış uygulamaların çalışıp çalışmayacağını düşünmeden adımlar atar ve ajansların bunlarka baş etmesini izler. Facebook aplikasyonlarını veya connect özelliğini projelerimizde kullanırken, her an kurallarında bir değişikliğe gidip tüm dünyamızı altüst edeceğinden korkarız. Günlerce yazılmış kodlar bir çırpıda yok sayılır. Bir nevi atom bombası atarlar.
Apple, iWorld’ü yarattığından beridir, iOS dünyasında neyin nasıl, nerede ve hangi şekilde olacağına dair tüm aplikasyonculara dayatmalarda bulunur. Sizin uygulamanızın nasıl olmasını istediğiniz pek önem arz etmez. Apple’ın o dünyayı nasıl yaratmasını istediğidir önemli olan. Apple, son kullanıcıların gözünde kraldır ama geliştiriciler için bir dayakçı ağabey modelindedir.
Tüm bu tavırlardan mıdır bilinmez ama Google da kendi Android dünyasını yaratıp buna göre oyunun kurallarını çizmeye çalışır durur.
Hiçkimse de buna bir dur demez, diyemez. Çünkü kullanıcı oradadır, güç onlardadır. Demiştim ki, bugün okuduğum bir haber
helal olsun!
dedirtti.
Mozilla, Apple’ın bu anlamsız kısıtlamalarından ötürü platformda olmayacaklarını açıkladı. Mozilla, tabii ki Apple kadar ünlü ve güçlü olmasa da onun da kullanıcı kitlesi bulunuyor.
Ben, şahsen, kendilerinin bu kararını ve çığlığını haklı buldum. Ve tekrar helal olsun diyorum!