Çağımızın yeni ürünü: Telesağlık (telemedicine)

Telesağlık, İngilizce adıyla telemedicine veya telehealth, hastanın doktorun yanında olmadan sağlık hizmeti alabilmesine deniyor. Wikipedia’dan okuduğuma göre, 3 ana başlığa ayrılıyor;

Store and forward -> Semptomlarla ilgili bilgilerin hasta tarafından girildiği veya bir cihazda toplanıp doktorla paylaşıldığı yöntem.

Remote monitoring -> Uzaktan semptomların doktorla o anda paylaşılması ve doktorun monitor edebilmesi yöntemi. Örneğin; kalp hastalığınız bulunuyorsa durmadab doktora vizite ücretleri vermek yerine daha ucuza kontrol edilebilirsiniz.

Interactive medicine -> Uzaktan semptom paylaşımının çeşitli kanallarla doktora ulaştırılmasının yanında doktorun yüzyüze aksiyon alabilmesini de kapsayan yöntem.

Telemedicine, Amerika’da günden güne popülerleşen bir yandan da tartışılan bir konu. Zira, American Telemedicine Association adında bir kuruluş bile bulunuyor. Dahası, konuyla ilgili hem yasal hem de diğer konularda da telemedicine’ı güncel tutmaya çalışıyor.

Yakın zamanda, CMS (Centers for Medicaid & Medicare), Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluş, bu hizmeti veren kuruluşların geri ödeme hizmetinden faydalanabileceği kararını verdi. Böylece, önümüzdeki dönemde kullanımın %0,8 oranında artması öngörülüyor.

En büyük faydası kırsal kesimde yaşayan veya kazancı yeterli olmayan insanların sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşabilmesi.

Hizmete karşı çıkan birçok insanın en büyük argümanı, aşırı veri ve teknoloji kullanımını yarattığı yönünde. Bu açıdan baktığımızda, Turkcell, Vodafone, Avea gibi operatörlerin de bu konuya yoğunlaşması gerekliliğinin kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. Amma velakin şu an için bir yatırım duyumu almadık.

Peki, buna kim uyanmış diye düşündüğümde aklıma ilk olarak Apple geldi. iOS8 işletim sisteminin en büyük yeniliklerinden bir tanesi de “sağlık” uygulaması. Apple, size bir Sağlık ID’si kurdurmak ve tüm bilgilerinizi buraya girdirerek ve gerçek zamanlı verilerinizi de toplayarak, ileride büyüyecek telemedicine sektörüne yatırımını yapmış. Böylece hem cihazlara hem de data kullanımına bağımlılığınızı artırmaya çalışmış da diyebiliriz.

Yeni fırsatlara yoğunlaşan birçok firmaya burada iş düşüyor. Örneğin, bir hastanenin böyle bir hizmet vermeye başlaması, özellikle Türkiye’de rekabet avantajını artıracaktır. Öte yandan, operatörlerin de bu durumdaki kazancı artacaktır. Aklıma gelen diğer bir sektör ise sosyal medya. Sağlık kuruluşlarına durumlarıyla ilgili uyarı/bilgi vermek isteyecek birçok hasta/potansiyel hasta olacaktır.

Siz ne dersiniz?

Fotoğraf: http://www.isi-info.com/blog/entry/call-video-recording/will-call-video-recording-elevate-the-potential-of-telemedicine

1 thought on “Çağımızın yeni ürünü: Telesağlık (telemedicine)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s